Rambla Salada
 
Rambla Salada
 
Zin in spanning en avontuur? Dan is de Rambla Salada de perfecte wandeling voor jou. Een wandeling door de Rambla Salada kan je geen gewone wandeling noemen. Ze is op zijn minst gezegd best wel spannend en avontuurlijk. Deze tocht aanvatten op slippers is absoluut not done. Dat is vragen om ongelukken en weet dat het GSM-bereik hier minimaal tot nihil is. Je vertrekt best gewapend met voldoende water, enkele snacks om je energiepeil op te krikken en stevige wandelschoenen. Het begin van de wandeling vinden is een eerste kleine uitdaging op zich. Nadat je de wagen geparkeerd hebt, neem je de scherpe, ongevaarlijke afdaling over een brede bosweg. Je blijft lopen tot je rechts een iets smallere weg ziet. Die sla je in. Drie tot vierhonderd meter verder heb je links een smaller pad en een klein bordje dat tegen de grond ligt met daarop de tekst:”Canalón Rambla Salada”. Dit is de start van jouw avontuur. Al vrij snel kom je een eerste aquaduct tegen. Vanaf nu moet je enkel het pad en de aquaducten volgen. Door de combinatie van smalle paden, afgronden en een kleine doch pittige klim na één van de aquaducten wordt de spanning opgebouwd. Bij het zien van de zoutafzettingen in de Rambla Salada volgt de ontlading. Wat een prachtig natuurverschijnsel! Door de infiltratie van het regenwater en het contact tussen de doorlatende materialen (kalkstenen, dolomieten en zandstenen) met ondoordringbare materialen is deze zoutafzetting ontstaan. Je loopt even langs de Rambla Salada en zodra je een mogelijkheid ziet om veilig af te dalen, ga je richting Rambla Salada. Hier heb je de keuze tussen nog een eindje verder gaan om daarna door de Rambla terug te keren of op dit punt de terugtocht door de Rambla aan te vatten.
 
Rekening houdende met het tijdstip, kozen wij voor de tweede optie. Het eerste stuk van de terugtocht is best ontspannend te noemen totdat je op het punt komt waar rotsblokken het pad blokkeren. Wat nu volgt is toch wel het spannendste en moeilijkste gedeelte van de wandeling en niet geheel ongevaarlijk. Hier is het zoeken naar het meest geschikte “pad”. Ijzeren kettingen vastgemaakt in de rotsen zijn een welgekomen hulpmiddel evenals de ijzeren voetsteun. Na nog enig voorzichtig klim- en klauterwerk en een afdaling al dan niet achterwaarts op handen en voeten of op je achterste als je niet zo’n echte avonturier bent, komt er een einde aan deze mini-survival. Het vervolg van de route is terug comfortabeler. De laatste uitdaging bestaat erin om op het juiste punt de Rambla Salada te verlaten. In de buurt van een 90-graden bocht naar rechts met aan je rechterkant een plantage moet aan de linkerkant een aanduiding zijn van een pad dat je terug naar het bekende pad aan het begin van de wandeling brengt. Als je net zoals wij deze aanwijzing mist, loop je verder tot wanneer je een mogelijkheid ziet om de Rambla Salada te verlaten. Je komt dan terug op een bredere weg. Hier zal je je even moeten oriënteren of je GPS moeten inschakelen om terug tot aan het vertrekpunt te geraken. De normale route bedraagt tussen de 9 en 10 kilometer. Loop je voorbij de aanwijzing om de Rambla Salada te verlaten dan moet je al snel 3 kilometer extra rekenen. Deze route is spannend, avontuurlijk en absoluut de moeite waard. Een makkie voor een echte avonturier, grensverleggend voor een minder echte avonturier.
 
Locatie: Rij naar Albatera. In Albatera neem je de CV-873 richting Hondón de los Frailes, ongeveer 4,6 km tot net voor het kanaal. Daar ga je links. Rijd 1,9 km parallel met het kanaal. Aan het zesde bruggetje ga je rechts. Rijd ongeveer 3 km tot je een kleine onverharde weg bereikt en parkeer hier je wagen.
type uitstap :
* natuur
prijs :
* gratis
openingsuren :
* altijd toegankelijk
adres :
* parkeerplaats - begin wandeling
  GPS : 38°13'59.9"N 0°55'34.1"W - decimaal 38.233304, -0.926135
* afslag rechts (smallere weg) :
  GPS : 38°13'59.9"N 0°55'34.1"W - decimaal 38.233304, -0.926135
* eerste aquaduct :
  GPS : 38°13'53.5"N 0°56'17.6"W - decimaal 38.231518, -0.938224
afstand :
* Torrevieja : 41 km, 49 minuten
* Guardamar : 36 km, 45 minuten
* La Marina : 36 km, 48 minuten
toegankelijkheid :
* rolstoelen : enkel wie heel goed te been is kan deze tocht aanvatten
* honden : af te raden om je hond mee te nemen (oa ook omwille van
   het zout op de bodem)
laatste update : 28 juli 2019