Kastelenroute
 
Kastelenroute
 
Zin om op een aangename manier een beetje geschiedenis en cultuur op te snuiven? Dan is deze kastelentocht beslist een aanrader. Zij voert je langs de mooiste forten van de provincie.
 
Het startpunt van onze kastelenroute is el Castillo de la Mola in Novelda. Dit kasteel ligt 360 m boven de zeespiegel. Het is een vesting van Islamitische oorsprong en werd gebouwd aan het einde van de 12de eeuw. Het ontwerp is veelhoekig met acht vooruitspringende vierkanten. Daarvan blijven er nog maar vier over. Voor een bezoeker van el Castillo de la Mola is het een absolute must om ook het Sanctuario Maria Magdalena te bezichtigen. Dit is een religieus gebouw dat doet denken aan de Sagrada Familia in het mini.
 
Na Novelda, rijden we naar Elda en Petrer. Deze gemeenten worden slechts door één straat gescheiden. Aan de ene kant van de straat bevindt je je in Elda. We stoppen even om het Arabische kasteel te bezoeken. Steek je de straat over dan sta je in Petrer. Samen met de kastelen van Sax, Castalla, Biar en Villena bevindt el Castillo de Petrer zich in de vallei van de Rio Vinalopó. Ze zijn de stille getuigen van de oude gevechten die in deze regio gestreden werden. Oorspronkelijk werd el Castillo de Petrer gebouwd door moslims in de late 12de eeuw. Het werd door hen gebruikt als wachttoren en deed later dienst als gevangenis. De gemeente Petrer investeerde in restauratiewerken om het kasteel zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke pracht te herstellen. De laatste werken werden in 2010 beëindigd.
 
We vervolgen onze route en houden halt in Sax. El Castillo de Sax bevindt zich op 524 meter boven de zeespiegel op een steile klif met uitzicht op de gemeente Sax. De oudste resten die op de site gevonden werden, dateren van de tijd van de Iberiërs. Verder werden ook aanknopingspunten gevonden uit de tijd van de Romeinen. De belangrijkste toren van el Castillo de Sax, in mohammedaanse stijl, bevat een ronde deur die naar de wapenzaal leidt. In het kasteel kan je de regenwaterreservoirs en verschillende ondergrondse gangen bezichtigen die bewaard gebleven zijn.
 
De volgende stopplaats is Villena. Hier bezoeken we el Castillo de la Atalaya of el Castillo de Villena dat op de uitloper van de Monte de San Cristóbal staat. Het kasteel werd met grote zekerheid in de 12de eeuw gebouwd door de Arabieren. “Grote zekerheid” omdat het door Arabische bronnen reeds in het jaar 1172 vermeld werd. Mogelijks staat het kasteel op een Romeinse vesting maar dit werd door archeologen nog niet bevestigd. Het mooiste aan de hoofdtoren zijn de gewelven van de eerste twee verdiepingen. Wat ook opvalt is de graffiti op de muren van de verschillende kamers gemaakt door de krijgsgevangenen.
 
We verlaten Villena in de richting van Biar. Daar bevindt zich, op een hoogte van 750 meter, el Castillo de Biar. Het dateert eveneens uit de 12de eeuw. De bouw werd gestart door de Almohaden. Tijdens de 13de eeuw werd het gebouw versterkt. El Castillo de Biar heeft een dubbele stadswal en een boogvormige toegangspoort. Een grote vierkante toren steekt boven de muren uit. Bij besluit van 3 juni 1931 werd het kasteel uitgeroepen tot een historisch-artistiek monument en werd het eigendom van de Tesoro Artistico Nacional.
 
Nu maken we even een zijsprongetje naar Banyeres de Mariola. El Castillo de Bañeres ligt aan de rand van het natuurpark van de Sierra de Mariola. Wederom een kasteel gebouwd door de Almohaden in de 13de eeuw.
 
Onze volgende halte is el Palacio-Fortaleza del Marques de dos Aguas in Onil. In tegenstelling tot de andere kastelen staat dit kasteel in het centrum van Onil. De bouw startte in 1539 en werd in 1614 beëindigd.
 
Het laatste kasteel op onze tocht is el Castell de Castalla. Het werd in de 11 de eeuw door de Moren gebouwd. In 1989 werd het kasteel eigendom van de gemeente die het uitgebreid restaureerde.
 
De totale route is ongeveer 100 km lang. Al deze kastelen zijn te bezichtigen maar helaas is het moeilijk om ze achtereenvolgens op een zelfde dag te bezoeken wegens heel sterk verschillende openingsuren. Heb je na deze tocht nog niet voldoende kastelen gezien dan kan je nog dat van Santa Pola bezoeken en niet te vergeten het Castillo de Santa Barbara in Alicante.
type uitstap :
* kastelen
laatste update : 30 mei 2018