Tabarca
 
 
Tabarca
 
 
Ben je op zoek naar een leuke gezinsuitstap? Wat denk je van een boottocht naar het pirateneiland Tabarca? Tabarca, 400 meter breed en 1.800 meter lang,  is een klein, charmant eiland voor de kust van Santa Pola. Het is het kleinste permanent bewoonde eiland in Spanje. Er wordt verteld dat er gedurende het jaar gemiddeld 30 mensen wonen. Andere bronnen spreken van gemiddeld 100 inwoners. Een feit is dat er in de winter minder bewoners zijn dan in de zomer.  De bewoners leven hoofdzakelijk van het toerisme en de visserij.
 
 
Hoe zit dat nu met die piraten? Tabarca was ooit, zelfs tot het einde van de 18de eeuw, de schuilplaats voor piraten. Het was de ideale locatie als basis om de kusten van Spanje te plunderen. Het eiland werd “Ilsa Plana” genoemd wat “vlak eiland” betekent. In 1768 heeft de Spaanse koning Karel III 300 Genuese krijgsgevangengen vrijgekocht die op het Tunesische eiland Tabarqah gevangen gehouden werden en liet ze op het eiland voor de kust van Santa Pola wonen. Sindsdien is het eiland officieel bewoond en werd het omgedoopt in “Isla Tabarca”.
 
 
Hoewel het eiland zeer klein is, valt er toch genoeg te beleven. Het eiland is verdeeld in twee delen. Aan de ene kant heb je het dorpje. Aan de andere kant heb je een vlakte die aanvoelt als een woestijn met doornenstruiken en cactussen. Het dorpje werd omgeven door een verdedigingsmuur met 2 poorten. Deze zijn nog steeds intact. De kerk, de Petrus- en Pauluskerk is in 2007 helemaal gerestaureerd.
Het meest opvallende gebouw buiten het dorp is de verdedigingstoren van San José. Deze werd in 1789 gebouwd en in de 19de eeuw als staatsgevangenis gebruikt. Ontsnappen uit deze gevangenis was niet eenvoudig omdat het gebouw omringd werd door een haag van cactussen. Iets verder naar het oosten staat de vuurtoren van Tabarca en op het uiterste oostpunt van het eiland vind je de begraafplaats.
 
 
Vele toeristen trekken niet alleen naar het eiland om het dorpje te bezichtigen maar maken ook gebruik van de gelegenheid om te zonnen, duiken en snorkelen. Vele zonnekloppers liggen te bakken op de kleine kiezelstranden. Het heldere water en de kleine baaien zijn dan weer ideaal voor de snorkelaars. Een deel van de zee rond het eiland is een beschermd zeereservaat.
 
 
Het eiland is gemakkelijk te bereiken vanuit verschillende havens. Vooral vanuit Santa Pola zijn er heel regelmatige verbindingen, vanuit Alicante en Torrevieja is het aanbod iets minder en liggen de prijzen iets hoger. Je kan kiezen uit verschillende overzetboten zoals onder andere een catamaran of  een speedboot. Aan de haven kan je terecht voor informatie over de dienstregelingen en prijzen. De meeste prijzen liggen rond de 15 euro maar met een beetje onderhandelen kan het soms goedkoper. Hou er wel rekening mee dat sommige boten niet varen gedurende de siësta.
type uitstap :
* bijzondere plaats
prijs :
* toegang tot het eiland is gratis, wel prijs voor overzetboot, veelal rond
   de 15 euro per persoon.
openingsuren :
* dienstregeling van overzetdiensten varieert per aanbieder, per haven en per seizoen. Doorgaans beginnen de meeste overzetboten tussen 9h en 10h 's morgens en loopt dit tot 19h- à 20h.
adres :
* GPS : 38.166359,-0.481337
laatste update : 17 februari 2018