Alicante - Parque de la ereta
 
 
Parque de Quijano
 
 
El Parque de Quijano is een kleine groene long gelegen in de wijk San Antón aan de Plaza de Santa Teresa in Alicante. Het park ademt een zekere rust uit en die rust is al duidelijk voelbaar bij het betreden van het park. Het is vooral de lokale bevolking die je hier aantreft. Zij komen naar hier om te socializen, uit te rusten op één van de vele bankjes, te genieten van een stukje natuur, te ontspannen en de batterijen te herladen vooraleer terug te keren naar de drukte van de stad.
El Parque de Quijano dankt zijn naam aan een zeer bijzonder man, Trinitario María Gonzálz de Quijano Iturregi ook wel Tirno Quijano genoemd. Tirno Quijano werd in augustus 1854 benoemd tot burgerlijk gouverneur van Alicante. Kort na zijn benoeming brak in de stad de dodelijke ziekte, cholera, uit. Hoewel de rijkste en machtigste personen zo snel mogelijk de stad ontvluchtten, bleef hij bij zijn volk. Hij stak de handen uit de mouwen en hielp de bevolking waar hij kon. Dagelijks bezocht hij de zieken. Hij zorgde voor de stervenden en bestelde gratis recepten voor medicijnen. In september stierf hij zelf aan de gevolgen van de cholera. Zijn mandaat als burgerlijk gouverneur duurde slechts 25 dagen. Maar die 25 dagen waren genoeg om een immense indruk na te laten en een stukje geschiedenis te schrijven.
El parque de Quijano werd tussen 1855 en 1857 gebouwd en is volledig omheind met een metalen hekwerk. In het midden van het park staat een grafmonument bestaande uit een obelisk ter ere van Trino Quijano. Aan het uiteinde van het park, recht tegenover de ingang, liggen twee kunstmatige vijvers. De ene is versierd met de hoorn des overvloeds, de andere met enkele kikkers. Rechts van de ingang, verscholen in een afgelegen hoekje werd een kleine romantische rustieke grot gebouwd met stalactieten, stalagmieten en zitbankjes. Jarenlang werd de grot gebruikt als opslagplaats voor tuingereedschap tot de gemeenteraad de grot in 2011 in eer herstelde. Aan de linkerzijde van het park staat een grote stenen kast met boeken achter een glazen wand. Tot een paar jaar geleden functioneerde deze kast als bibliotheek.
type uitstap :
* park
prijs :
* inkom : gratis
openingsuren :
* overdag altijd open
adres :
* Plaza Santa Teresa, Alicante
* GPS : 38°21'05.3"N 0°29'03.9"W - decimaal 38.351480, -0.484419
afstand :
* Torrevieja : 51 km, 50 minuten
* Guardamar : 40 km, 40 minuten
* La Marina : 30 km, 35 minuten
toegankelijkheid :
* rolstoelen : de toegang tot het park kan enkel via een trap van 5 tredes.
   In het park zelf is er geen probleem met de rolstoel.
* honden : enkel aan de leiband toegelaten

laatste update van deze pagina  :