Alicante - Barrio de Santa Cruz
 
 
El Barrio de Santa Cruz
 
 
Zodra je vanuit het centrum richting de heuvel Monte Benacantil wandelt, kom je vanzelf in de wijk Santa Cruz terecht. Deze wijk wordt ook vaak als “El Barrio” aangeduid. Santa Cruz begint zodra je vanaf de Plaza de la Santa Faz bergopwaarts begint te lopen. Er werd veel tijd en moeite gestoken in het opknappen van deze wijk waardoor het oorspronkelijke karakter en de charme behouden bleef.
 
De wijk is enkel toegankelijk voor voetgangers. Niet moeilijk als je weet dat de smalle straatjes gebouwd werden voordat gemotoriseerde voertuigen bestonden. El Barrio de Santa Cruz staat in groot contrast met de rest van de stad Alicante. Deze wijk geeft je een plattelandsgevoel terwijl je in werkelijkheid toch maar enkele minuten verwijderd bent van de haven en La Rambla Méndez Nunez.
 
De Carrer del Mig, Carrer de Baix en Carrer de Dalt zijn voorbeelden van straatjes waar het lijkt alsof de tijd soms eventjes stil heeft gestaan. De kleurrijke geschilderde huizen, witgekalkte muren en rijen van decoratieve bloempotten geven elk huis een unieke uitstraling. De meest gefotografeerde straten zijn dan ook Calle de San Rafael en Calle San Antonio. Bij het hoogste punt van de Calle San Antonio is een ingang naar het Parque de la Ereta. Toch zie je hier niet veel toeristen. De trappen door de wijk lijken vooral door de bewoners gebruikt te worden. Toeristen die toch de moeite nemen om deze Barrio de Santa Cruz te bezoeken, zien vaak de bewoners op hun terras zitten terwijl de kinderen spelen in de straten. En laat het nu net deze bewoners zijn die de wijk een speciale uitstraling geven.
 
Vanaf het begin van de Calle San Antonio vind je blauwe borden die leiden naar La Ermita de Santa Cruz, een kapel uit de 18de eeuw. De toren, La Torre de la Ampolla, is één van de weinige middeleeuwse monumenten die intact gebleven zijn. Naast de kapel is een uitzichtspunt met een prachtig zicht over de stad, de haven en de zee. De kapel is ook het vertrekpunt voor de Hermandad de la Santa Cruz processie die plaats vindt tijdens de Semana Santa.
 
Bezoekers moeten er mee rekening houden dat Santa Cruz tegen een heuvel ligt en  enkel via trappen bereikbaar is. Deze plaatsen is helaas niet toegankelijk voor kinderwagens en mensen met een verminderde mobiliteit. Mensen die deze gebieden willen verkennen, adviseren we om comfortabel, stevig schoeisel te dragen en zeker een fles water mee te nemen. Hoewel het geen stevige klim is, kan de warmte en de steile helling toch een hele uitdaging zijn. Laat dit je zeker niet weerhouden om een bezoek te brengen aan een van de oudste en mooiste delen van Alicante.
type uitstap :
* varia
prijs :
* niet van toepassing
openingsuren :
* niet van toepassing
adres :
* GPS : 38°20'47.7"N 0°28'53.1"W - decimaal 38.346577, -0.481421
afstand :
* Torrevieja : 51 km, 50 minuten
* Guardamar : 42 km, 45 minuten
* La Marina : 30 km, 35 minuten

laatste update van deze pagina  :