Alicante - Castillo de Santa Barbara
type uitstap :
* kasteel
prijs :
* inkom : gratis
* lift : 2,70 Euro per persoon
* sommige tijdelijke tentoonstellingen zijn apart te betalen
openingsuren :
* 1 oktober tot 31 maart : dagelijks 10h - 20h
* 1 april tot 30 september : dagelijks 10h - 22h
contact :
* telefoon : (+34) 965 147 160 (ma - vr 9h - 14h)
adres :
* kasteel : Carrer de Acceso al Castillo Sta. Barbara, Alicante
* GPS : 38°20'57.5"N 0°28'38.5"W - decimaal 38.349311,-0.477365
* lift : Carrer de Jovellanos, Alicante
* GPS : 38°20'48.1"N 0°28'36.5"W - decimaal 38.346703,-0.476813
afstand :
* Torrevieja : 53 km, 56 minuten
* Guardamar : 41 km, 48 minuten
* La Marina : 31 km, 40 minuten

 
 
Castillo de Santa Barbara
 
 
166 meter hoog op de heuvel Monte Benacantil staat één van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa. Hoewel het kasteel meer dan 1.000 jaar oud is, is het goed bewaard gebleven en grotendeels intact. De oudste overblijfselen die er nu nog liggen, stammen uit de 11de, 12de en 13de eeuw. Een groot deel van het kasteel werd pas na de middeleeuwen bijgebouwd.
 
Het kasteel werd lange tijd voor militaire doeleinden gebruikt en sommige delen dienden af en toe als gevangenis. Je ontdekt ruïnes van de oorspronkelijke kerk, een grote gracht en imposante kanonnen die de stad moesten beschermen. Binnen de muren van het kasteel vind je een uitkijktoren, kerkers en een paleis. De toren hangt over een klif en geeft je een adembenemend zicht op de haven van Alicante. El Castillo de Santa Barbara is sinds 1966 toegankelijk voor het publiek.
 
De rit naar het kasteel van Santa Barbara duurt ongeveer vijf minuten vanaf het centrum van de stad, terwijl een wandeltocht een uur kan duren.
 
De sportievelingen die zich aan de klim wagen, hebben keuze uit verschillende wandelwegen. Alle wandelwegen leiden immers naar …. Santa Barbara. Een eerste optie is de hoofdweg nemen, dezelfde als waar de wagens naar boven gaan. Een tweede optie is vertrekken aan de tramhalte ‘Mercado’. Daar begint een perk met steile paden omhoog. De meest populaire en aantrekkelijkste manier om het kasteel van Santa Barbara te bezoeken is, optie drie, beginnende vanaf het strand. Een paar honderd meter naar links naast de lift, ga je de oude stad in. In Calle San Juan tonen wegwijzers het “Parque de la Ereta’ met de weg naar de top. De verdere route is vrij eenvoudig. Je volgt de verschillende plateau’s naar boven. Na heel wat trappen en steile paadjes kom je restaurant ‘La Ereta’ tegen. Wanneer je ook hier het steile pad naar boven volgt ga je door een poort in een muur en kom je op een grindpad. Blijven volgen en dan kom je aan de ingang van het kasteel. 
 
Ouderen en personen met een beperking kunnen gebruik maken van een lift vanaf de voet van de berg naar de top. Je bereikt de lift via een 205 meter lange wandeltunnel waarvan de ingang zich aan Calle Jovellanos ligt. De toegang tot het kasteel is gratis, voor de lift wordt wel een vergoeding gevraagd.
 
Wil je een spectaculaire terugtocht? Kies dan voor het pad over de muur van het kasteel. Als je het kasteel buiten gaat en terug het grindpad opgaat kom je terug aan de muur. Je neemt niet dezelfde poort terug naar beneden maar je gaat door het poortje aan je rechterkant. Dit is de toegang om over de muur te lopen. De afdaling tegen een flink wandeltempo is een ervaring op zich doordat de muur wat lijkt te slingeren en je zo snel daalt dat je haast in een afgrond dreigt te wandelen. Vergeet ook niet af en toe eens achterom te kijken naar het prachtige zicht op het kasteel. Je kan natuurlijk ook via de muur naar boven wandelen maar dat vinden wij minder spectaculair.
laatste update van deze pagina  :