Alicante - Casa Carbonell
type uitstap :
* gebouw
openingsuren :
* niet van toepassing
adres :
* Passeig Esplanada d'Espanya, 1, Alicante
* GPS : 38°20'39.8"N 0°28'51.0"W - decimaal 38.344398, -0.480830
afstand :
* Torrevieja : 51 km, 45 minuten
* Guardamar : 42 km, 40 minuten
* La Marina : 29 km, 35 minuten

 
Casa Carbonell
 
 
Aan het einde van de Explanada de España staat misschien wel het meest indrukwekkende gebouw van Alicante, la Casa Carbonell.  Waarschijnlijk heeft dit te maken met de overwegend witte buitenkant. Of zorgen de vier torens met blauwe koepels voor deze indruk?
La Casa Carbonell ligt op een boogschuit van de zee. Om corrosie en oxidatie tegen te gaan, werd gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen zoals marmer, zandsteen en leisteen. En met succes want het uitzicht van het gebouw is nauwelijks veranderd sinds zijn bouw in 1925.
Het gebouw is opgedeeld in verschillende luxueuze appartementen met kamers voor het personeel en kantoren zoals het Belgisch Consulaat. Op het gelijkvloers bevinden zich enkele winkels en restaurants.
La Casa Carbonell werd gebouwd in opdracht van de rijke textielzakenman Enrique Carbonell. Het verhaal gaat dat hij regelmatig met zijn zieke dochter naar Alicante kwam. Het klimaat en de zeelucht verzachtten haar ziekte. Tijdens één van zijn bezoeken, was zijn kleding bevuild geraakt en ging hij het naburige luxe Hotel de Palas binnen om zich op te frissen, maar zijn toegang werd resoluut geweigerd. Als wraak besloot Enrique Carbonell een grotere, elegantere woning te bouwen naast het Hotel de Palas. De woning was nog maar net afgewerkt en het moest al gedeeltelijk gerestaureerd worden omdat een watervliegtuigje tegen een van de koepels botste. De koepel en een deel van het gebouw liepen ernstige beschadigingen op. Zes maanden later kon la Casa Carbonell alsnog plechtig ingehuldigd worden. 
laatste update van deze pagina  :