Elche - L'Alcudia
 
 
L'Alcudia
 
 
El Parque Arqueológico de La Alcudia is een archeologische site van 10 hectare. Sinds 1996 wordt de archeologisch site en het bijhorende museum beheerd door de La Alcudia Foundation. Bij de ingang kom je eerst het interpretatiecentrum tegen waar je de nodige info ontvangt om je bezoek aan te vangen. Je kan direct de archeologische site bezoeken of opteren om eerst de tentoonstelling te bekijken. De tentoonstelling geeft een overzicht van de meest opvallende objecten die tijdens de opgravingen teruggevonden werden. Op basis van deze objecten wordt de geschiedenis en het dagelijkse leven van La Alcudia voorgesteld.
 
De site toont je prehistorische, Iberische, Romeinse, Visigotische en Byzantijnse overblijfselen. Je vindt hier een Romeinse muur met een fundering van zandsteen. Even verder maken we kennis met de warmwaterbronnen en de Iberische woninge. De domus, een stadswoning voor de rijkere klasse werd gebouwd op Iberische overblijfselen. Meer noordwaarts staan replica’s van kolommen die aantonen waar het atrium gelegen was. De domus in het zuiden legt meerdere bewaarde verblijven bloot evenals een deel van het rioleringsstelsel. In het centrale deel van El Parque Argueológico de La Alcudia ligt het Museo monográfico. In vijf verschillende kamers, chronologisch gerangschikt, zijn voorwerpen te bezichtigen die hier op de site gevonden werden. Van het Museo monográfico gaan we terug naar de archeologische site. Het centrale gebied lijkt op een forum, een plein in het centrum van een Romeinse stad dat als markt gebruikt werd.
 
In een regenput grenzend aan een huis dat nog niet verder blootgelegd werd, werd een marmeren beeld van de godin Venus opgegraven. De paden leiden ons verder naar de thermale baden. Dit deel van de site is vrij duidelijk uitgegraven. Het grote zwembad met de centrale ruimte vanwaar men toegang had tot de warme baden zijn goed zichtbaar. Verder hebben we nog een replica van een Iberische tempel en de opgravingen van een kerk uit de Visigotische periode.  Maar het allerbelangrijkste, La Alcudia is de plaats waar in 1897 het Iberische borstbeeld la Dama de Elche toevallig door landbouwers gevonden werd. Deze kalkstenen buste draagt enkele mysteries met zich mee. Zo is het tot op heden nog steeds niet geweten of het borstbeeld een godin, priesteres of een aristocratische dame was. Vreemd is ook de achterzijde met een opening van 18 centimeter en een diepte van 16 centimeter. Het doel is nog altijd onbekend.
type uitstap :
* opgravingen
prijs :
* standaard ticket : 5 euro
* ticket aan verminderde prijs : 2 euro (studenten, werklozen,
  leerkrachten, grote gezinnen, ...)
openingsuren :
* dinsdag tot zaterdag : 10h tot 18h
* zondag : enkel voor groepen na reservatie
* gesloten op maandagen en feestdagen
contact :
* telefoon : (+34) 966 611 506
adres :
* naamloze straat, zijstraat van CV-855 Elche
* GPS : 38°14'21.0"N 0°41'47.4"W - decimaal 38.239159, -0.696485
afstand :
* Torrevieja : 34 km, 30 minuten
* Guardamar : 25 km, 30 minuten
* La Marina : 14 km, 18 minuten

laatste update van deze pagina  :