Elche - Jardin Huerto del Cura
 
Jardin Huerto del Cura
 
El Jardín Huerto del Cura is een botanische tuin die je op verschillende manieren kan bezoeken. Enerzijds kan je, al dan niet met begeleiding van een cassette, de uitgestippelde route volgen. Anderzijds kan je perfect op eigen houtje op ontdekkingstocht gaan.
 
In deze tuin tref je uiteraard in de eerste plaats vele palmbomen aan maar daarnaast staan er ook citroen-, sinaasappel-,  granaatappel- en drakenbloedbomen en cactussen. Door de aanwezigheid van fonteinen, beekjes, enkele vijvers en de schaduwrijke plaatsen is het hier gedurende het hele jaar aangenaam vertoeven.
 
Let bij het binnenkomen ook even op het huis aan je linkerkant waarbij de pergola ondersteund wordt door kolommen gemaakt van palmboomstammen. Aan de vijver tref je een reproductie van La Dama de Elche aan. Dit is een Iberische buste die in Elche gevonden werd. De hele tuin straalt rust en stilte uit.
 
Het paradepaardje van el Huerto del Cura is el Palmera Imperial. Deze palm dankt zijn naam aan keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sissi. Zij bracht in 1894 een bezoek aan el Huerto del Cura en was diep onder de indruk van deze speciale palm. Doordat de palmboom de macht en kracht had die een imperium waardig was, was de naam snel gekozen. El Palmera Imperial is ondertussen ongeveer 168 jaar oud. Wetende dat een palmboom zonder al te veel moeite meer dan 200 jaar oud wordt is hij nog niet stokoud. Normaal ontstaan er bij dit soort palmbomen, wanneer hij tussen de 10 en 15 jaar oud is, scheuten vanaf de grond. Bij de Palmera Imperial zijn de scheuten pas ontstaan nadat de palm al meer dan 60 jaar oud was en niet vanaf de grond maar vanop een hoogte van ongeveer 2 meter. Dit op zich is al zeer uitzonderlijk. Het grote aantal scheuten, 7 in totaal, maakt deze palmboom uniek. Om te voorkomen dat de scheuten door hun gewicht loskwamen van de hoofdpalm werden de 7 armen ondersteund. Het totale gewicht van deze gigantische kanjer wordt geschat op 8 tot 10 ton.
type uitstap :
* park
prijs :
* standaard inkom : 5 Euro
* senioren en studenten : 3 Euro
* kinderen : 2,50 Euro
openingsuren :
* elke dag open vanaf 10h 's morgens.
* sluitingsuur varieert doorheen het jaar
* zie website voor sluitingsuren : jardin.huertodelcura.com
contact :
* telefoon : (+34) 965 451 936
adres :
* Carrer Porta de la Morera 49, 03203 Elche
* GPS : 38°15'50.1"N 0°41'29.0"W - decimaal 38.263919,-0.691388
afstand :
* Torrevieja : 58 km, 49 minuten
* Guardamar : 68 km, 59 minuten
* La Marina : 76 km, 66 minuten

laatste update van deze pagina  :