Elche - Baños Arabes
 
Baños Arabes
 
In de nabijheid van la Torre de la Calahorra gaan we op zoek naar los Baños Arabes. Recht tegenover la Plaza de la Merced eindigt onze zoektocht weliswaar in de kelder van el Convento de Santa Lucia.
 
De Arabische baden van Elche dateren uit de periode rond 1150. Ze zijn niet de enige moslimbaden in Elche, wel de allerbelangrijkste. Dat komt omdat de baden dicht bij de moskee en la Lucentina, de belangrijkste stadspoort van de stad liggen. Zo konden mensen van buiten Elche zich eerst wassen vooraleer ze de Medina en de moskee binnengingen.  Daarnaast zijn deze Arabische baden ook de best bewaarde baden. Hoewel best bewaarde? Ze zien er redelijk ruw uit. Het lijkt alsof ze uit de rotsen uitgehouwen werden. Zonder verdere kennis van de baden, kan je je moeilijk voorstellen hoe verfijnd ze ooit geweest zijn.
 
De Arabische baden stonden in de 12de eeuw symbool voor zowel de economische bloei als de welvaart van de stad. Het was een plaats waar mensen zich gondig konden wassen vooraleer ze zich naar het gebedsgebouw begaven maar tevens ook een ruimte waar men zich kon ontspannen. Naast de hygiënische, therapeutische en zuiverende en relaxerende functie hadden de baden ook nog een niet onbelangrijke sterke sociale functie.
 
Wat we in Elche te zien krijgen is slechts een deel van een groter geheel. De baden zijn verdeeld in drie parallelle kamers, een hete, een warme en een koele kamer. De kamers zijn van elkaar gescheiden door bogen en kolommen, bedekt met tongewelven. Allereerst kwam men binnen in een lobby waar de gebruikers zich konden ontkleden en hun kleding konden bewaren. Na het omkleden sloeg men een zijden of katoenen doek om het middel en trok men schoentjes aan vervaardigd uit hout om het uitglijden op de gladde en natte vloeren te voorkomen. De volgende ruimte was de kamer met het warmste bad, ook wel de bayt-al-sajun  genoemd en tevens het best bewaarde deel. Acht pilaren ondersteunen deze ruimte. Tussen de verschillende pilaren circuleerde hete lucht die via een ondergrondse tunnel uit de oven kwam. Dergelijk verwarmingssysteem kennen wij de dag van vandaag als vloerverwarming. Deze Arabische baden lagen aan de basis van de huidige sauna. Mannen en vrouwen werden niet gelijktijdig toegelaten in de baden. Er werden vaste tijdstippen afgesproken waarop de mannen of vrouwen toegang kregen tot het badhuis.
 
In 1997 werden de Arabische baden als museum opengesteld voor het publiek. Een bezoek aan de baden is inclusief klank- en lichtbegeleiding. Een stem vertelt het verhaal van de Arabische baden, het gebruik en ritueel, het verloop van de kleedkamer, warme en koude ruimten, enzoverder terwijl de verlichting zich steeds richt op de betreffende ruimten. De klankband is beschikbaar in het Spaans, Engels en Frans.
type uitstap :
* opgravingen
prijs :
* inkom : 1 Euro
* gratis inkom op zondag en voor kinderen < 6 jaar
* gratis voor leerkrachten en gehandicapten
openingsuren :
* dinsdag tot zaterdag : 10h - 14h en 15h - 18h
* zondag en feestdagen : 10h - 14h
* gesloten op maandag
* gesloten op 24/12 - 25/12 - 31/12 en 01/01
contact :
* website : www.visitelche.com
* telefoon : (+34) 965 452 887
adres :
* Paseo de les Eres de Santa Llucia 14, 03202 Elche
* GPS : 38°16'02.9"N 0°41'46.4"W - decimaal 38.267463, -0.696226
afstand :
* Torrevieja : 39 km, 40 minuten
* Guardamar : 30 km, 40 minuten
* La Marina : 19 km, 24 minuten

laatste update van deze pagina  :