Ruta de las Norias in Abarán
 
Ruta de las Norias in Abarán
 
 
Deze 6,2 km lange wandeling (uitbreidbaar naar 9,6 km) leidt je langs 4 verschillende norias of reuzenraden uit het Arabische tijdperk. Het is een gemakkelijke wandeling grotendeels langs de oevers van de Rio Segura. Voldoende parkeergelegenheid is er langs de Avenida de la Constitución aan el Parque Presa el Jarral, tevens ook het startpunt van de wandeling. Stevige schoenen aan en vertrekken maar! Je vertrekt stroomopwaarts en vrij direct kom je een kleine stuwdam en vistrappen tegen, een bezienswaardigheid op zich. Je wandelt verder en loopt onder twee bruggen door. Net na de tweede brug bevindt zich het Parque Municipal de Abarán, een klein stadspark met een typisch Spaanse bar “La Barraca”. Hier kan je nog de nodige watervoorraad inslaan. Na een drankje en een eventuele sanitaire stop volg je de route langs de Rio Segura. De eerste noria, de Noria Grande, tref je een eindje verderop aan in het Parque de las Norias aan de rechterkant. Deze Noria werd oorspronkelijk gebouwd in 1805 en herbouwd in 1951. Met zijn diameter van 11,92 meter is dit het grootste waterrad in Europa. De Noria Grande is nog steeds in gebruik en dient om het water uit de Acequia Principal Blanca naar de hoger gelegen kanalen te brengen om zo het land langs de oevers van de rivier van water te voorzien. Hij verwerkt 25 liter water per seconde of uitgedrukt in de oppervlakte eenheid die in Zuidoost-Spanje gebruikt wordt, 155 tahúlla’s. 1 tahúlla komt overeen met een bevloeibare oppervlakte van 11 are en 15 centiare.
De wandeling gaat verder langs kanaaltjes, citroen- en mandarijnbomen tot aan de Noria Hoya Don Garcia. Dit waterrad dateert van 1818. De laatste reconstructie gebeurde in 1951. Het reuzenrad heeft een diameter van 8,20 m. Net als zijn grote broer de Noria Grande haalt hij het water uit de Acequia Principal Blanca. Hij kan een oppervlakte van 233 tahúllas van water voorzien.
De andere twee norias liggen op de andere oever van de Rio Segura. Om deze te bereiken, keer je terug tot aan de voetgangersbrug. Je bent nu op het punt gekomen waarop je moet beslissen of je al dan niet een verlenging aan de wandeling toevoegt. Ben je nog energiek genoeg voor een extra 3,4 km dan wandel je over de brug en ga je naar rechts, nog steeds stroomopwaarts. Na ongeveer 1,7 km bereik je het landschap met de watervallen van el Menjú. Je keert terug via hetzelfde pad. Opteer je voor de kortste route dan ga je over de brug naar links, stroomafwaarts. Neem vrij snel het eerste pad rechts. Houd rechts aan en je bereikt de Noria de Candelón. Dit waterrad werd gebouwd in 1850 en herbouwd in 1868. Het heeft een nog steeds indrukwekkende diameter van 6 meter. Ook de Noria de Candelón haalt zijn water uit de Acequia Charrara en kan ongeveer een oppervlakte van 15 tahúllas bewateren. Je keert terug naar de Rio Segura en wandelt verder stroomafwaarts. Aan je rechterkant, een beetje verscholen, ligt het vierde en kleinste rad, La Norica. Het rad heeft een diameter van 5 meter. La Norica wordt niet meer gebruikt voor irrigatie. In betere tijden haalde hij het water uit de Acequia Charrara en kon hij 8 tahúllas bevloeien. Je wandelt verder tot aan de Puente Viejo en steekt deze brug over. Daarna waneel je stroomafwaarts verder tot je opnieuw el Parque Presa el Jarral en de parkeerplaats bereikt.
 
De route op onderstaande kaart toont enkel het deel van het startpunt tot de Noria Hoya Don Garcia.
type activiteit :
* wandeling
prijs :
* gratis
openingsuren :
* niet van toepassing, altijd toegankelijk
adres :
* parking : Parque Presa el Jarral, Av. de la Constitucion, Abarán
* GPS : 38°12'10.3"N 1°23'39.3"W - decimaal 38.202868, -1.394241
afstand :
* Torrevieja : 96 km, 69 minuten
* Guardamar : 88 km, 65 minuten
* La Marina : 93 km, 66 minuten
toegankelijkheid :
* honden : toegelaten
* rolstoelen : meerdere stukken van deze wandeling zijn niet verhard
   waardoor deze vaak niet toegankelijk zijn met een rolstoel
laatste update : 13 oktober 2019