Bocairent - Covetes dels Moros
 
 
Covetes dels Moros
 
 
Aan de rechterkant van de barranc de la Fos op 300 meter van de oude stadswijk liggen de Covetes dels Moros.
 
Een groot aantal met de hand gemaakte grotten, met gaten in de vorm van ramen, werden aan de zijkant van een rotswand uitgehouwen. Van ver lijken het wel grotwoningen te zijn. Om het de bezoekers gemakkelijker te maken werden metalen trappen geplaatst, één als ingang en één als uitgang. In totaal zijn er ongeveer 50 vensters die toegang geven tot evenveel kamers. Verder zijn er nog een aantal grotten die begonnen maar niet afgewerkt zijn.  De kamers zijn allemaal met elkaar verbonden en verdeeld over 3 tot 4 verdiepingen. We zeggen 3 tot 4 verdiepingen omdat ze niet allemaal netjes boven elkaar liggen. Zonder gids mag je niet naar binnen. Buideltasjes, rugzakken en cameratassen moeten aan de ingang achtergelaten worden. Later werd ons duidelijk waarom. De gids neemt je mee naar de eerste kamer.  Na een welkomstwoord kregen we de keuze: terugkeren of via de verschillende kamers naar de uitgang stappen aan de andere kant. Wie het laatste kiest, kiest voor avontuur. We gaan de uitdaging aan. Rechtop staan in de grotten is onmogelijk. Het is eerder kruipen op handen en knieën of stappen met een ganzenpas. De kamers zijn met elkaar verbonden via openingen in de muur. Soms vind je geen opening en dan moet je via een soort schoorsteenpijp omhoog om tot op een volgend niveau te komen. Vandaar dat alle “ballast” aan de ingang achtergelaten moest worden. Is het grottencomplex enkel te bezoeken door lenige mensen? Nee, hoor!  Hier en daar zijn inkepingen gemaakt in de rotsen die het klimmen eenvoudiger maken. De gids loopt trouwens voortdurend van het begin van het grottencomplex naar het einde en omgekeerd. Als het even moeilijk gaat, is hij de helpende hand om een duwtje te geven. Nadat we het hele labyrint van kamertjes en smalle doorgangen doorlopen of liever gezegd doorkropen hebben, komen we in de laatste kamer waar een metalen trap ons weer met beide voeten stevig op de grond zet. Akelig? Nee, omdat je voortdurend contact hebt met het buitenlicht. Spannend? Toch wel. De moeite waard? Absoluut. Een echte topper!  
 
Hoewel men deze grotten “Covetes dels Moros” noemt, is het niet zeker dat de moren  deze kamers uitgehouwen hebben. Over wie het dan wel geweest zou zijn en over de functie van de grotten, zijn al veel gissingen gedaan. Sommigen denken aan begrafeniskamers. Deze gedachten lijkt niet te kloppen. Enerzijds omdat er nergens sporen te vinden zijn van eventuele begrafenissen, anderzijds zouden de kamers daarna waarschijnlijk afgesloten zijn. Verder wordt er ook nog gedacht aan opslagplaatsen, graanschuren of schuilplaatsen. Dit laatste lijkt aannemelijk en zou wel eens in de buurt kunnen komen. Zonder ladder of touw waren de kamers niet toegankelijk. Eenmaal de ladder of het touw opgetrokken werd in de kamer, was men veilig voor alles en iedereen. Er zijn nog veel meer theorieën maar de echte functie en wie de grotten uitgehouwen heeft, zal men waarschijnlijk nooit te weten komen. Dit blijft het grote mysterie van Bocairent
 
Deze uitstap is niet geschikt voor mensen die slecht te been zijn, mensen die heel dik zijn of aan claustrofobie lijden.
 
De toegang tot de grotten ligt vlak tegenover de toegang tot de Cava de Sant Blai. Beide zijn dan ook ideaal te combineren.
type uitstap :
* historische plaats
prijs :
* inkom : 1,50 Euro
* voor 5 Euro krijg je toegang tot 5 verschillende beziens-
  waardigheden in Bocairent
openingsuren :
* dinsdag tot vrijdag : 11h00 - 14h00
* zaterdag, zondag en feestdagen : 11h - 14h en 16h - 18h
* gesloten op maandag
In het verleden zijn deze openingsuren meermaals gewijzigd, kijk daarom voor uw vertrek op www.bocairent.org en klik op "Horarios"
contact :
* website : www.bocairent.org
* telefoon : (+34) 962 905 062
adres :
* adres : Carrer Ruta de les Covetes 2, 46880 Bocairent
* GPS : 38°46'12.9"N 0°36'24.8"W - decimaal 38.770237,-0.606897
afstand :
* Torrevieja : 126 km, 85 minuten
* Guardamar : 109 km, 85 minuten
* La Marina : 98 km, 80 minuten

laatste update van deze pagina  :