Cartagena - Bateria de las cenizas
type uitstap :
* kasteel
prijs :
* gratis
openingsuren :
* altijd toegankelijk
adres :
* wandelpad vertrekt aan RM-314
* GPS-locatie fort :
  37°34'44.4"N 0°49'20.4"W - decimaal 37.578991, -0.822339
* GPS-locatie begin wandelweg :
  37°35'37.0"N 0°49'28.3"W  37.593614, -0.824526
* GPS-locatie mogelijke parkeerplek :
  37°35'45.0"N 0°49'28.0"W  37.595834, -0.824442
afstand :
* Torrevieja : 69 km, 55 minuten
* Guardamar : 74 km, 55 minuten
* La Marina : 83 km, 60 minuten
 
Bateria de las cenizas
 
 
Wanneer we over kanonnen spreken, denken we vaak aan de Middeleeuwse kanonnen die we bij de vele kastelen en burchten aantreffen. Leuk! Maar wil je echt eens overdonderd worden door monsters van kanonnen dan moet je beslist eens een bezoekje brengen aan La Batería de las Cenizas.
 
Aan het uiteinde van de Mar Menor ligt het stadje Los Belones. Van daaruit is het nog 10 minuten verder rijden over de RM-314 richting Portman.  We laten de golf van het La Manga Club Resort achter ons liggen en even verder komen we rechts de RM-F42 tegen. Normaal staat daar een wit bordje naar “el Llano del Beal”. Sla deze weg in. Aan de linkerzijde op de aparcamiento Monte de las Cenizas parkeren we onze wagen. We wandelen een stukje terug tot aan de RM-314 en vervolgen deze weg (ongeveer 200 m) te voet tot aan de eerste afslag links. We komen nu aan een grindweg die door middel van een hek afgesloten is en waar een informatiebord staat. Het is deze weg die ons naar la Batería de las Cenizas de Portman zal leiden.
 
De Batería de las Cenizas de Portman ligt zoals de naam al doet vermoeden op de Monte de Las Cenizas de Portman, op een hoogte van 305 meter boven de zeespiegel. Gerekend vanaf de parkeerplaats tot aan de Batería wandelen we ongeveer over een afstand van 3 kilometer door een dennenbos over een brede, bochtige grindweg met een zachte helling. Het is een gemakkelijke wandelroute geschikt voor groot en klein. Eenmaal boven aangekomen, staan we voor een monumentale betonnen poort die ons toegang verleent tot la Batería de las Cenizas de Portman. De inspiratie voor deze poort kwam uit Mexico meer bepaald van de Tempel van de Witte Krijgers van Chichen Itzá en komt overeen met de Maya-Toltekenstijl. De poort symboliseert gigantische gevederde slangen (Kulkulcán) die de God van de Maya’s vertengenwoordigen.
 
La Batería de las Cenizas de Portman werd in 1931 bovenop een ander gebouw, dat dateerde van vóór de achttiende eeuw, gebouwd en werd in gebruik genomen tot 1994. Zowel la Batería de las Cenizas de Portman als de andere militaire baterías, strategisch gelegen vanaf Cabo Tiñoso en Cabo Negreta, hadden als doel de marinebasis van Cartagena te verdedigen. Door de samenwerking van de acht belangrijkste baterías en hun luchtafweergeschut konden ze vermijden dat de vijand dichterbij kwam. En dan sta je daar voor zo’n kanon, een Viker model 1923. Het is een indrukwekkend stalen monster met een kaliber van 381 mm, een buislengte van maar liefst 18 meter, een gewicht van 88.000 kilo en een maximaal bereik van 35 kilometer. Wauw! Er wordt gezegd dat wanneer deze kannonen schoten losten om de bewoners van Cartagena te waarschuwen voor dreigend gevaar, ze zoveel lawaai maakten dat er zelfs ramen in de gebouwen van de stad sneuvelden. Bij het aanschouwen van deze mastodonten zou dit best wel eens waar kunnen zijn. 
 
Naast de imposante kanonnen zijn er nog andere constructies te bezichtigen. Er zijn verschillende tunnels (waar je niet in kan) die leiden naar ondergrondse kamers waar verschillende ruimtes in ondergebracht zijn zoals de machinekamer, de kamer met buskruit, de laadkamer en een kamer met reserveonderdelen. Daarnaast bestaat er een “centraal station” waarin een generator opgeslagen stond. Naast de bestaande ingangen en tunnels is er ook een ondergrondse uitgang die in geval van nood gebruikt werd en iedereen door de berg veilig naar buiten kon leiden. Verder kan je nog een bezoek brengen aan de algemene werkplaatsen, de telemetrische en observatiecontroleposten van la Batería de  las Cenizas de Portman. Als laatste hebben we nog de losse gebouwen die dienden als verblijfplaats en waar ook het personeel in ondergebracht werd.
 
Vergeet bij het zien van al dit indrukwekkende niet te genieten van het prachtige panorama met de baai van Portman, de Mar Menor, Calblanque, de vuurtoren van Cabo de Palos en de indrukwekkende kliffen van de Serra de la Fausilla.

laatste update van deze pagina  :