Bateria de Santa Pola
 
La Bateria de Santa Pola
 
 
La Bateria de Santa Pola ligt dicht bij de vuurtoren. Vlakbij de parking kan je al onmiddellijk kennismaken met de restanten van enkele gebouwen. Het linkse gebouw was bedoeld als slaapplaats voor de troepen die hier hun dienst vervulden. In het rechtse gebouw waren vooraan de douches en toiletten en achteraan de keuken ondergebracht. Vlak achter dit gebouw ligt een wateropslagplaats. Tussen beide barakken staat nog een kleiner gebouw, het officiers- of wachthuis voorzien van een ondergrondse tunnel. Deze tunnel kon in geval van nood gebruikt worden om zichzelf in veiligheid te brengen en leidde naar een schuilplaats.
 
Verscholen tussen de bomen vind je twee identieke en cirkelvormige baterias deels verborgen in de grond met een straal van ongeveer 6 meter. De baterias zijn met elkaar verbonden door een V-vormige tunnel. Halverwege tussen de beide baterias zijn nog twee extra uitgangen voorzien. Via een lichte helling  konden de troepen tot in de baterias komen. Tussen de beschermende muren van de baterias stonden Krupp Kanonnen opgesteld. Deze artillerie wapens waren vervaardigd uit staal.  Doordat de kanonnen in de grond stonden, waren ze niet direct zichtbaar en konden ze gemakkelijk het landelijk gebied beschermen. Nadeel was dat ze even gemakkelijk zichtbaar waren vanuit de lucht. De verdediging van het gebied gebeurde met behulp van een afstandsmeter waardoor de soldaten met grote nauwkeurigheid de schepen voor de kust konden aanvallen. 
 
Even verder zijn er nog vier cirkels uitgegraven met betrekking tot de luchtafweer. Ze liggen verspreid over het gebied. Met hun ronde vormen en muren gemaakt van stenen en cement droeg de luchtafweer bij aan de verdediging tegen de aanvallen van vijandige vliegtuigen. Ook hier werd weer gebruik gemaakt van een helling om tot in de zone te komen waar het luchtafweerkanon zich bevond. De luchtafweerkanonnen werden strategisch opgesteld. Op die manier konden ze de vliegtuigen neerhalen die vanuit Mallorca op een lage hoogte en met een trage snelheid kwamen aangevlogen met als doel om Alicante aan te vallen. Daarnaast konden ze ook bescherming bieden tegen aanvallen vanaf de kust.
 
type uitstap :
* historische plaats
prijs :
* gratis
openingsuren :
* altijd toegankelijk
adres :
* Faro del Cabo de Santa Pola, 03130 Santa Pola
* GPS : 38°12'34.7"N 0°31'06.7"W - decimaal 38.209645, -0.518517
route :
N-332 ongeveer halfweg tussen Santa Pola en Gran Alacant is er een smal baantje richting kust. Er staat een bord voor de vuurtoren. Ongeveer 3,5 km ver op dat baantje is de parking.
afstand :
* Torrevieja : 37 km, 37 minuten
* Guardamar : 25 km, 26 minuten
* La Marina : 16 km, 20 minuten
laatste update : 6 oktober 2018