Castillo de Orihuela
 
Castillo de Orihuela
 
Strategisch, 240 meter boven de zeespiegel, op de berg San Miguel liggen de overblijfselen van wat ooit el Castillo de Orihuela was. Met stevige wandelschoenen en een beperkte conditie is het mogelijk om naar deze ruïnes te klimmen. In de zomermaanden is het aangewezen om water en zonnecrème mee te nemen. Onderweg is er geen schaduw. Je vertrekt aan de achterkant van het Centro Privado de Enseñanza Seminario Diocesano San Miguel. Daar is het even zoeken. Het pad is slecht gemarkeerd. Een geoefend oog ziet hier en daar op de rotsen een pijl staan. Geen nood als je deze mist, the only way is up. En met een beetje geluk zie je een van de vele sportievelingen die al joggend de heuvel afdalen en zo de route voor je duidelijk maken.
 
El Castillo de Orihuela is van Moorse oorsprong en dateert vermoedelijk van rond 711. Dit vermoeden staat nergens officieel vermeld en is gebaseerd op de vroegste overblijfselen die teruggevonden werden. Doorheen de eeuwen werd het kasteel verschillende keren heroverd en hervormd. Tijdens de Spaanse Successieoorlog sloeg echter het noodlot toe. De bliksem sloeg in op het kruitmagazijn van el Castillo de Orihuela waardoor het grootste deel van het kasteel vernietigd werd. Meerdere stormen en de aardbeving van 1829 in Torrevieja vernietigden de laatste overblijfselen van dit kasteel. In 1931 werd el Castillo, of wat er van overbleef, als beschermde site geclassificeerd. Toch ondernam de stad Orihuela weinig om het verdere verval tegen te gaan. De grillen van de natuur, het verstrijken van de tijd en vandalisme hebben ervoor gezorgd dat enkel grote delen van de muren, restanten van de torens en een wasplaats nog zichtbaar zijn. Gelukkig is het op basis van deze overblijfselen nog steeds mogelijk een idee te vormen van de enorme omvang van el Castillo.
 
Op de top ervaar je een enorme rust en stilte. Neem zeker de tijd om hier de dagelijkse drukte achterwege te laten en vergeet niet te genieten van het unieke uitzicht over de Vega Baja. Met wat geluk zie je zelfs het Castillo de Monteagudo nabij Murcia.

type uitstap :
* kasteel
prijs :
* inkom : gratis
openingsuren :
* het kasteel kan altijd bezocht worden
adres :
* calle Mayor de Ramon y Cajal, Orihuela
* GPS : 38°05'27.6"N 0°56'45.3"W - decimaal 38.091004, -0.945927
afstand :
* Torrevieja : 33 km, 37 minuten
* Guardamar : 32 km, 36 minuten
* La Marina : 32 km, 34 minuten
toegankelijkheid :
* rolstoelen : het gebouw is niet bereikbaar met een rolstoel
* honden : toegelaten
laatste update : 14 april 2019