type uitstap :
* varia
prijs :
* gratis
openingsuren :
* elke eerste zondag van de maand is er een evenement en zijn de
   meeste grotwoningen geopend. Op andere momenten zijn er soms
   ook enkele open.
contact :
* website : www.rojales.es
* telefoon : (+34) 966.71.41.60
adres :
* calle Cuevas del Rodeo, 03170 Rojales
* GPS : 38°05'05.0"N 0°43'25.5"W - decimaal 38.084734, -0.723744
route :
Weg van Benijofar naar centrum Rojales. Ga rechts calle Almoradi (= borden Ciudad Quesada en Parque Acuatico volgen). Laatste kruising links (bord Ciudad Quesada). Bij splitsing links aanhouden (centro ciudad). Na paar honderd meter rechts calle Cuevas del Rodeo. Ga die weg in en je komt er vlak bij.
afstand :
* Torrevieja : 14 km, 18 minuten
* Guardamar : 11 km, 20 minuten
* La Marina : 14 km, 17 minuten
toegankelijkheid :
* rolstoelen : verharde paden, wel heuvelachtig. De woningen zijn niet
   aangepast maar meestal zal toegang met rolstoel mogelijk zijn
* honden : toegelaten op het terrein ; bewoners van grotwoningen
   kunnen uiteraard individueel beslissen om uw hond niet binnen te
   laten

Cuevas del Rodeo
(grotwoningen Rojales)
 
In de 18de eeuw kwam een groep mijnwerkers uit Murcia naar Rojales om in de landbouw te werken. Veel geld hadden ze niet maar ze hadden wel ervaring met het uithakken van stenen. Daarom besloten ze in de heuvel boven het centrum van Rojales een aantal woningen uit te hakken waarin het elk seizoen aangenaam wonen was. De dikke stenen wanden, meestal een meter dik, fungeren als isolatie en houden de warme zonnestralen buiten waardoor het in de zomer binnen lekker koel is en in de winter een kachel niet nodig is. Generaties lang bleven de grotwoningen populair omdat ze steviger en comfortabeler waren dan de lemen hutten waarin de landarbeiders meestal woonden. In de eerste helft van de 20ste eeuw werden de grotwoningen stilaan verlaten. Tot de gemeente in de jaren negentig met haar kunstproject begon, stonden de grotten leeg. Het project houdt in dat elke geïnteresseerde kunstenaar of ambachtsman een grot kan pachten als deze leeg staat. De kunstenaar of ambachtsman dient zelf de grot schoon te maken, op te knappen en kan deze naar eigen smaak inrichten. Een groot aantal kunstenaars heeft zijn atelier gevestigd in de grotwoningen. Deze bijzondere wijk is nu een toeristische attractie. Elke eerste zondag van de maand zijn de woningen geopend en worden de werken van de kunstenaars tentoongesteld.  De toeristen kunnen de werken bezichtigen en kopen. Ongeveer 17 grotwoningen, wit geschilderd met blauwe deuren, nodigen u uit voor een bezoek.
 
In het westelijk deel van Cuevas del Rodeo staan een aantal sculpturen van verroest metaal zoals onder andere een fiets, een parasol en een piano. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over Rojales en omgeving. Wanneer je goed kijkt, zie je nog andere grotwoningen liggen die nog steeds bewoond worden. Sportievelingen kunnen de uitdaging aangaan en de Cuevas del Rodeo via de heuvels van Rojales bezoeken. Ben je minder sportief en wil je de Cuevas niet missen, geen nood … Via de Calle Opalo kan je er met de auto naartoe rijden.
laatste update van deze pagina  :