Castillo de Petrer
type uitstap :
* kasteel
prijs :
* inkom : gratis
openingsuren :
* dinsdag tot vrijdag om 11h - 12h en 13h (vertrek Tourist Info)
* zaterdag - zondag - feestdag : 11h - 12h - 13h (aan kasteelpoort)
contact :
* website : www.petrer.es
* telefoon : (+34) 966 989 401
adres :
* kasteel : Calle Cuevas del Castillo, 03610 Petrer
   GPS 38°29'03.4"N 0°46'04.1"W - decimaal 38.484275,-0.767806
* touristische info : Calle Capella Bartolomé Muñoz 2, Petrer
   GPS 38°29'05.9"N 0°46'12.7"W - decimaal 38.484959,-0.77018
afstand :
* Torrevieja : 72 km, 55 minuten
* Guardamar : 60 km, 50 minuten
* La Marina : 51 km, 45 minuten
laatste update : 7 november 2018

 
Castillo de Petrer
 
El Castillo de Petrer ligt op de top van een kleine heuvel ten oosten van de stad. Bijgevolg is het goed zichtbaar vanaf de snelweg. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht op het historisch centrum van de stad en een al even mooi uitzicht over het dal van de Vinalopó. Afhankelijk van de weersomstandigheden is het mogelijk om de steden Sax, Elda, Monóvar en Novelda en hun bijhorende kastelen te zien. El Castillo de Petrer kan enkel bezocht worden onder begeleiding van een gids. Daarom is het aangewezen om eerst langs het Museo Municipal Damaso Navarro op de hoek van de carrer l’Esglesia te gaan. Een gids zal je met de enorme sleutel van de toegangspoort in de hand naar het kasteel vergezellen en je doorheen de verschillende kamers leiden.
 
El Castillo de Petrer werd gebouwd in de late 12de of vroege 13de eeuw. Samen met de andere kastelen in de omgeving is het een stille getuige van de verschillende oorlogen die in deze regio uitgevochten werden. De toegangspoort van el Castillo de Petrer bevindt zich op een zekere hoogte. Een ladder of touw was vroeger nodig om binnen te geraken. Om het de bezoekers gemakkelijk te maken, werd een metalen trap gebouwd. Let ook op de speciale constructie boven de toegangspoort. Deze werd gebouwd om de ‘voordeur’ te beschermen tegen onaangekondigde bezoekers.
 
Wat bij het betreden van el Castillo de Petrer onmiddellijk opvalt is de grote vierkante toren. Oorpronkelijk was deze toren één verdieping lager. Het was pas in de 15de eeuw dat de 2de verdieping en het gekanteelde terras bijgebouwd werden. Met een gekanteeld terras bedoelen we de muur met hoge en lage delen die de manschappen beschermde tegen vijandelijke aanvallen. Het gelijkvloers werd gebruikt als regenopslagplaats. Dat verklaart waarom de toren toegankelijk is via een hogergeplaatste deur. Jaren later deed de benedenverdieping dienst als gevangenis. Op de muren van de gevangenis werden verschillende tekeningen teruggevonden gemaakt door de gevangenen.
 
Verder zien we een rechthoekig gebouw met een afgesloten deur die enkel door de gids geopend kan worden. Deze zaal wordt verlicht door openingen in de muur in de vorm van zogenaamde schietgaten en kijken uit op de binnenkoer van el Castillo. Momenteel heeft deze kamer een multifunctionele functie. Zo wordt ze onder andere gebruikt voor kamerconcerten, allerelei culturele evenementen en voor de viering van burgerlijke huwelijken. Op het voorplein van el Castillo werden resten gevonden van huizen. Daaruit leidt men af dat deze huizen bewoond werden door het personeel van el Castillo. De verdediging van het kasteel gebeurde vanop de toren en door de open nissen met smalle openingen in de muur. Hier en daar kan je de oorspronkelijke vloer nog terugvinden, gevormd door kiezels ingebed in de grond. De gemeente Petrer liet twee grondige restauratiewerken uitvoeren die voltooid werden in 1982 en 2010. Dankzij deze reconstructiewerken werd el Castillo de Petrer in zijn initiële pracht hersteld.